Irak: Premiér Málikí pre politickú krízu hrozí predčasnými voľbami

27.06.2012 Celý región

Bagdad 27. júna (TASR) - Iracký premiér Núrí Málikí dnes pohrozil vypísaním predčasných volieb, ak politické strany nevyriešia dlhodobú krízu, ktorá takmer paralyzovala činnosť vlády.

Iracké šiitské, sunnitské a kurdské politické bloky sú v spore, odkedy v decembri odišli z krajiny poslední americkí vojaci. Málikího kritici teraz žiadajú parlamentné hlasovanie o nedôvere voči tomuto šiitskému lídrovi.

Premiér hrozí, že odmietanie jeho politických oponentov rokovať o riešení krízy mu nedá inú možnosť, ako iniciovať nové voľby. O ich termíne sa však zatiaľ nezmienil, píšu svetové agentúry.

Dlhodobé politické nezhody vyvolávajú obavy z možného nárastu násilia a snahy povstalcov využiť chaos. Tento mesiac došlo k útokom na šiitských pútnikov a náboženské miesta, čo vyvoláva nepríjemné spomienky na rozsiahle sektárske násilie v minulosti.

Málikí a jeho stúpenci by sa mohli v nových voľbách posilniť, vzhľadom na roztrieštené sunnitské a Kurdmi podporované strany.

Kríza sa spustila po tom, ako sa premiér pokúsil odstrániť z funkcií dvoch vysokých sunnitských politikov. Málikí požiadal parlament o odvolanie vicepremiéra a o zatknutie viceprezidenta, ktorého obvinil, že riadil eskadry smrti.
 

Vyberte región